Niemand zal het tegenspreken dat in alle takken van de paardensport de dressuur het belangrijkste is, maar het allerbelangrijkste is oog voor je paard.

Je kan nog zo’n correcte hulpen geven, met de juiste timing, dosering en plaatsing en toch niet de reactie krijgen die je wilt. Elk paard heeft een eigen temperament , bouw, verleden en daarom werken de hulpen van uit je dressuurhandleiding niet altijd.
Een simpel voorbeeld: om af te wenden doe je de binnenteugel open en de buitenteugel dicht, je zit in balans op de binnenste zitbeenknobbel waardoor je paard rond je binnenbeen buigt als hij wendt. Als je paard volgens het boekje geschoold is wend hij netjes gebogen en in balans af. Wat gebeurd er dan als: hij niet wilt wenden, over de schouder naar binnen of buiten valt, de achterhand uitzwaait, sterk wordt op 1 of 2 teugels,wegloopt enz.
Daarom kan je paardrijden dus niet van een boekje leren en ook niet volgens een vast systeem. Sommige oplossingen werken wel bij het ene paard en bij het andere niet. Ook kan iets bij de ene ruiter wel werken en bij de andere niet.
Tijdens mijn studies op NHB Deurne, al 10 jaar geleden ondertussen, heb ik een droombasis gekregen in dressuur , springen en eventing. Door stages bij verschillende bewezen ruiters (Academy Bartels, Wim Verwimp, Robert Zandvoort, Carolijn Lankester, Giel Vanhouche, Pamela Verbeek,...) heb ik later gevoel en verfijning geleerd. Na het behalen van het Trainer A diploma in de 3 disciplines heb ik ook uit het grondwerk en het rechtrichten zeer nuttige dingen gehaald.
Ook nu volg ik regelmatig bijscholingen en blijf nieuwsgierig naar de verschillende trainingsmethodes. Zo blijf ik gemotiveerd om mijn leerlingen en hun paarden te begeleiden naar hun doelen!